Urk – Op maandagavond 11 maart 2019 ontstonden er ongeregeldheden op Urk. De politie treedt op daar waar nodig en doet onderzoek. Hier leest u meer over wat er aan de hand is op Urk.

Wat is er gebeurd?

Op maandagavond 11 maart 2019 heeft de politie ingegrepen bij ongeregeldheden op Urk. 

  • Aanleiding voor de ongeregeldheden op Urk is mogelijk een conflict tussen twee jongens over een opmerking in een WhatsApp-groep.
  • Die avond, rond 19 uur, kreeg de politie melding dat een grote groep jongeren zich had verzameld bij een horecagelegenheid aan de Richel. 
  • Deze groep verplaatste zich naar de Noorderpalen en hield zich op voor een woning. Een aantal jongeren drongen de woning binnen en twee hiervan raakten slaags met de bewoners. De grote groep stond buiten toe te kijken.
  • Hierbij raakte een 38-jarige bewoonster licht gewond. Zij is ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel en hoefde niet naar een ziekenhuis.
  • De politie heeft de orde weer hersteld. Hierbij zijn agenten uit omliggende gemeenten ingezet. Om de groep jongeren uit elkaar te drijven is de wapenstok gebruikt. Om 23 uur was het weer rustig. Er zijn die avond geen aanhoudingen verricht.

Aanhoudingen mishandeling

De twee jongeren die in de woning slaags raakten met de bewoners, zijn op 12 maart aangehouden. Het gaat om:

  • Een 18-jarige man uit Urk die zichzelf bij de politie meldde. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij mishandeling. 
  • Een 14-jarige jongen uit Urk. Hij wordt verdacht van mishandeling. Update: op 13 maart besloot het openbaar ministerie dat de 14-jarige verdachte zijn inverzekeringstelling thuis mag uitzitten. Dit betekent dat de jongen naar school mag en verder thuis moet blijven en geen contact mag hebben met anderen. Hij blijft verdachte in het onderzoek.

Social media

De politie krijgt sinds maandag 12 maart diverse meldingen van mensen die bedreigingen of oproepen over Urk voorbij zien komen op social media. De politie neemt deze meldingen serieus. Uiteraard houden we de (sociale) media zelf ook doorlopend in de gaten en nemen we dit mee in het onderzoek.

Er is op dit moment 1 persoon aangehouden voor een uitlating op social media. 

  • De politie heeft dinsdagavond 12 maart rond 19.45 uur een 21-jarige man uit Urk aangehouden. De man is te zien op een filmpje dat rouleert op social media. Hierin spreekt de man dreigende taal en laat een wapen zien. Het bleek te gaan om een nepwapen en dit is in beslag genomen. Update: op 14 maart is deze 21-jarige verdachte door het OM naar huis gelaten onder voorwaarden. Hij blijft verdachte in het onderzoek. 

Controles toegangswegen

Uit voorzorg houdt de politie sinds 12 maart toezicht op de toegangswegen naar Urk. Dit doet zij onder andere door politiecontroles waarbij bestuurders wordt gevraagd naar de reden van hun bezoek aan Urk. Bestuurders zonder goede reden om naar Urk te komen, worden teruggestuurd. 

  • Op 12 maart leidde dit in de loop van de avond tot twee aanhoudingen bij de afrit Nagele/Urk. Een man kon zich niet legitimeren. De andere man had een honkbalknuppel bij zich. De honkbalknuppel is in beslag genomen. De twee mannen zijn diezelfde avond vrijgelaten en hebben een proces verbaal gekregen.
  • Op 15 maart werden 4 personen meegenomen naar het bureau, allen in het bezit van een slagwapen. Twee minderjarige jongens uit Urk en twee mannen bij de A6. Verder zijn er meer dan 35 voertuigen, die onderweg waren naar Urk, teruggestuurd.

Politie doet verder onderzoek

De politie houdt de situatie constant in de gaten en treft maatregelen waar nodig.  

administrator

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.