Swip Swap speelgoed ruil-app behaalt 9e plaats in de Trouw Duurzame 100

Swip Swap speelgoed ruil-app behaalt 9e plaats in de Trouw Duurzame 100

Amsterdam, 8 oktober 2021 – Het speelgoedruil-platform Swip Swap is zojuist beloond met een 9e plaats in de Trouw Duurzame 100. Elk jaar lanceert dagblad Trouw de Duurzame 100, een ranglijst van duurzame doeners en denkers. Swip Swap kwam op de kaart te staan bij de Trouw Duurzame 100 als positieve impact maker met een vernieuwende speelgoed ruil app.
Rob Römgens (Co-Founder & Swap Chief van Swip Swap) vertelt: “Ik ben ontzettend dankbaar voor deze nominatie. Ik zie het als een validatie dat we in de juiste richting zitten met het circulair gedachtegoed dat we proberen over te dragen aan jong en oud en de duurzame beweging die we in gang willen zetten met Swip Swap.” Via de Swip Swap app kunnen kinderen en ouders lokaal speelgoed ruilen in hun buurt en deze fysiek met elkaar uitwisselen op de Swip Swap ruilspot. Deze ruilspots zijn geschikt om door heel Nederland op o.a. basisscholen, kinderdagverblijven, bibliotheken en bij bekende retailers te liggen. Swip Swap streeft er naar om zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven te geven. Een mooi initiatief met grote voordelen voor het klimaat.

Impact en Swip Swap

Onderzoek toont aan dat 66% van het speelgoed in huishoudens niet meer gebruikt wordt, terwijl er wel weer nieuw speelgoed gekocht wordt. Veel speelgoed verdwijnt al snel in de kast, op zolder of bij het afval. Zonde, want andere kinderen zouden er graag mee spelen. Onnodige productie en transport van nieuw speelgoed zorgt voor veel onnodig afval, verpakkingsmateriaal en milieubelasting door het transport. Door de kinderen te betrekken bij het ruilen van speelgoed zet SwipSwap de duurzame gedragsverandering “waarom nieuw kopen als je ook kunt ruilen” in. Middels educatie en Swip Swap Challenges op basisscholen en de speelse, kindvriendelijke app die bij de eerste pilot in 4 wijken al 1,300 gebruikers genereerde maak je zo 2e hands eerste keus. Inmiddels hebben we als community al 87,000 stukken speelgoed geruild. Met de Sinterklaas periode in aantocht zal Swip Swap de Swap Sint introduceren, het jaarlijkse terugkerende evenement van Swip Swap. Hiermee stimuleert Swip Swap juist in deze tijd, waarin speelgoed consumptie centraal staat, het ruilen in plaats van nieuwkopen.


Over SwipSwap

Rob Römgens, bedenker van de app Swip Swap, was in 2015 aan het reizen door Zuidoost-Azië. Toen hij in Laos was, zag hij kinderen daar constant lachen en spelen met de kleinste dingen. Zo visten ze een oude colafles uit de rivier maakten er vervolgens met een paar stokjes een autootje van en vermaakten zich hier de hele dag mee. De fles was van niemand: het ging om het plezier. Eenmaal terug in Nederland, viel het Rob op hoeveel speelgoed kinderen hier vaak hebben. Een groot contrast. “Nadat ik dit had gezien, ontstond het idee om de nieuwe generatie te laten ervaren dat het bezit van speelgoed van ondergeschikt belang is aan het speelplezier. Speelgoed is er om mee te spelen, niet om te hebben.”

administrator

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.